L'ORIGEN I LA TRADICIÓ

ORIGEN I TRADICIÓ

Poc se sap de l'origen ancestral de les Danses de Guadassuar. El que se sap és que la seua celebració es remunta molts segles endarrere. Al ser una manifestació purament popular, mai no han estat lligades a cap autoritat civil o religiosa, per la qual cosa no apareixen registrades a cap arxiu.

De la seua época contemporània, el cronista local Agustí Roig parla que només es produïren dos interrupcions: al 1865, pel còlera, i durant la guerra civil espanyola, reprenent-se la seua celebració al 1939.

La tradició parla què, en els seus orígens, la celebració de les Danses estaria lligada al ritme de l'activitat agrària de la població, celebrant-se a l'interval que va entre collites o sembres. En este sentit, la tradició diu que la Setmana de Danses es celebra l'última setmana sencera d'agost (de dilluns a dissabte), desenvolupant-se cada dia en un carrer diferent.

Actualment, la celebració de les Danses està molt lligada a les festes religioses de Sant Roc i la Mare de Déu de l'Assumpció, pel fet que son els festers i festeres corresponents els que organitzen la Setmana de Danses, i la seua celebració s'emmarca dins de la huitava de la festa.

Pel que fa als carrers on es celebren les Danses, els veïns engalanen amb paperets i llums tot el recorregut de la dansà, la qual comença al voltant de les 11 de la nit. Els participants (balladors i balladores) van ballant d'un extrem a l'altre del carrer (en un anar i tornar), amb un descans a la finalització de la primera part.

Els balladors/es, van vestis amb una idumentària diferent, confeccionada pels propis participants.

Al llarg del temps, s'han anat recollint les tradicions al voltant de la dansà. El passacarrer, l'eixida, el cap de dansa o les diverses regles a seguir en el ball, la música, etc... són el conjunt d'ingredients que conformen el ritual de les Danses quant allò que es podria anomenar "tradició".